Site logo
  • Home
  • Emlak
  • 2019 Senesinde Gayrimenkul Satışı Yapmış Olanlar Dikkat!

2019 Senesinde Gayrimenkul Satışı Yapmış Olanlar Dikkat!

gayrimenkul-satisi

2019 Senesinde Gayrimenkul Satışı Yapmış Olanlar Dikkat! – Altın Emlak’ın Genel Müdürü olan Mustafa Hakan Özelmacıklı, gayrimenkul sektörüne dair önemli açıklamalarda bulundu. Özelmacıklı, 2019 senesinde tam olarak 2 milyon 338 bin 269 adet gayrimenkul satışı yapıldığını açıkladı. Açıklamaların devamında bu satışların etkilerinden bahsederek, satanları uyardı.

Kendine ait olan gayrimenkulü satın almış olduğu tarihten sonra 5 yıl içerisinde satan kişilerin eline geçen meblağ eğer kazanç istisna haddinin üzerine çıkıyor ise bu kişiler Gelir Vergisi Beyannamesi vermek zorunda kalacaklar. Kazanç istisna haddinin hesaplanma şekli ise biraz farklı oluyor. Birazdan göreceğiniz işlemler ile hesaplayabilir ve Gelir vergisi Beyannamesine ekleyeceğiniz tutarı öğrenebilir ve ne zaman ödenmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Kazanç İstisna Haddi Nasıl Hesaplanıyor?

Değer artışı kazancı konusunda uygulanan vergilendirilme konusu ile alakalı hesaplama için de birçok bilgi var. Bu konuda ilk olarak değer artış kazancı içerisinde yer alan vergilendirilecek kazancın hesaplanması gerektiği bilinmektedir. Vergisi alınacak kazancın tespit durumunda bu bedelin Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenen ve yılın belirli bir döneminde açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi oranlarına bağlı hareket etmesi sonucu bulunacak olan meblağ ile satma karı sonucunda elde edilen tutar arasındaki fark esas alınır.  

Gayrimenkul Satışı Yapmış Olanlar Dikkat!Sürenin Uzatıldığı Belirtildi

gayrimenkul-satisi

2019 senesine ait olan Gelir Vergisi beyannamelerinin verilme zamanları ve tahakkuk etmiş olan vergilerin ödeme sürelerinin 30 Nisan 2020 tarihine dek uzatılmış olduğu açıklandı. 2020 senesi için olan ödemelerin 2 taksit olacak şekilde 30 Nisan 2020 ve 4 Ağustos 2020 tarihine kadar yapılması gerekiyor.

Bir kişi, 10 Temmuz 2010 tarihinde 200.000 liraya satın aldığı bir gayrimenkulü, 25 Mayıs 2014 tarihinde 500.000 liraya satmıştır. Bu duruma göre mükellef kişi, bahsi geçen gayrimenkulü satın aldığı zamandan itibaren 5 sene geçmeden sattığı için eline geçen meblağ, vergiye tabii tutulacaktır. Tespiti halinde cezaları da bulunacağını aklınızdan çıkarmayın! Ayrıca miras üzerinden kazanılan gayrimenkuller, elden çıkarılmak veya gelir elde etmek için satılması durumunda bu vergilendirmeye dahil edilmemektedir.

Buradan diğer makalelerimize ulaşabilirsiniz. Bizi sosyal medyadan takip etmeyin unutmayın!

Image

Leave a Reply