Site logo

2020 Nisan Kira Artış Oranı

nisan-kira-artis-orani-

2020 Nisan Kira Artış Oranı – 11 Mart 2020 tarihinde Türkiye’de corona virüsünün görülmesinin ardından vatandaşların büyük bir çoğunluğu evlerinde karantinaya çekilirken bu süreçte ise karantina dönemini kapsayan enflasyon rakamları açıklandı. Mart ayını kapsayan süreçte yıllık enflasyon oranı yüzde 11.86’ya yükselmişti. Bu veriler TÜİK tarafından yıllık ve aylık olarak hesaplanır. Peki, Nisan kira artış oranı ne olacaktı? Ev sahipleri ve nisan ayında kirasına zam yapılmayı bekleyen kiracılar merakla bu sorunun yanıtını bekliyordu.

Ev sahipleri ve kiracılar genellikle 1 yıl süreyle kontrat imzalarlar ve bu süre sonunda ev sahipleri ev kiralarına zam yapma hakkına sahip olabiliyor. Ancak bu zam bedeline ev sahipleri kendileri karar veremiyor ve düzen bu şekilde sağlanıyor. Kira artışında belirlenen hesaplamalar enflasyon oranları göz önünde bulundurularak TÜİK tarafından açıklanıyor. İşte büyük bir merak ile beklenen Nisan ayı kira artış oranları

nisan-kira-artis-orani
@pexels

2020 Nisan Kira Artış Oranı

Nisan ayı artış oranı 3 Nisan sabahı saat 10:00 itibariyle TÜİK tarafından açıklandı.

Tüketici fiyat endeksi oranı (TÜFE) geçtiğimiz aya göre %0,56 bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,29, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %11,86 artmış oldu. Yani toplamda % 13,33 oranında bir artış zammı gerçekleşti. Ev sahipleri TÜİK verilerine göre belirlenen bu oranın üzerine çıkamayacak. Kiracılar ise daha aşağıda bir oran talep edemeyecektir. Yani bu durum haksızlığın önüne geçmek için devlet tarafından sunulan bir hizmettir.

Peki, kiranızda zam oranını nasıl hesaplarsınız? Bu oran ile yeni kiramı nasıl hesaplayabilirim?

Örneğin mevcut kira bedeliniz 1000 TL, zam oranı ise %13,33. Buna göre yapılan hesaplamalar ile zam bedeli 133,3 TL. Yani toplamda zamlı kira bedeliniz ise 1133,3 TL olarak güncellenecektir.

Image

Leave a Reply