Site logo
  • Home
  • Emlak
  • Korona Virüsünün Konut Kiralarına Etkisi

Korona Virüsünün Konut Kiralarına Etkisi

korona-virusunun-konut-kiralarina-etkisi

Korona Virüsünün Konut Kiralarına Etkisi – Korona virüs son günlerde dünyayı ve ülkemizi son derece olumsuz etkilemekte, ekonomiyi, sosyal yaşantıyı ve insanların sağlıklarını tehdit etmektedir. Bunun neticesinde çoğu iş yeri kapandı, piyasadaki nakit akışı ciddi bir şekilde azaldı ve birçok kişi işsiz kaldı. Bu durum vatandaşların temel ihtiyaçlarını bile tedarik etmelerini zorlaştırdı. Temel ihtiyaçlarını karşılama noktasında zorluk çeken bu insanlar konut kredilerini ödemek konusunda ciddi bir darboğaza girmiş bulunmakta.

Korona Virüsünün Konut Kiralarına Etkisi

Peki, Kiracının kira borcu askıya alınabilir mi?

Kira sözleşmesine göre, kiraya veren bireyin temel yükümlülüğü kiralanan ögeyi önceden kararlaştırılan tarihte, sözleşmede hedeflenen kullanıma uygun bir şekilde teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda tutmaktır. Kiracının temel yükümlülüğü ise kira bedelini zamanında ödemektir. İşini kaybetmek, Hastalanmak, Gelirinin azalması veya hiç gelirinin olmaması vb. nedenler maalesef ki kira ödeme yükümlülüğünü sona erdiren nedenlerden değildir. Yasalara uygun olarak kira sözleşmesindeki konut kullanılmaya devam edildikçe kira bedeli ödeme borcu da devam edecektir.

Peki, Sözleşme Korona Virüs Gerekçe Gösterilerek Süresi Bitmeden Önce Feshedilebilir mi?

korona-virusunun-konut-kiralarina-etkisi-
Kaynak

Kira sözleşmenizde mücbir sebep halleri düzenlenmemiş de olsa salgın hastalık mücbir bir neden olarak görülmese bile, aşırı ifa güçlüğü maddesiyle, kiracının talep ettiği uyarlama talebinin kabul görülmemesi halinde sözleşmeden dönülebileceği söylenebilir. Bunun yanı sıra korana virüs yüzünden veya korona virüsün yarattığı etkiler yüzünden kirada oturan kiracının iflası söz konusu olursa Türk Borçlar Kanununun “Kiracının İflası” Başlıklı 332.maddesi kullanılabilir, kiracının güvence verememesi nedeniyle kiraya veren tarafından sözleşme feshi gerçekleştirilebilir.

Ancak belirtilmelidir ki, bu bahsi geçen hükümlerin uygulanabilmesi için, kira ve kiracı arasındaki kira sözleşmesindeki şartları, hükümleri ve nedensellik ilişkisinin bulunup bulunmadığı korona virüsün kiracının ödeme gücüne ne kadar etki ettiği, ne kadar süre etkili olduğu vb. durumları her olay için kendi özelinde değerlendirmek gerekir.

Peki, Kiracı sözleşmesinin yeni koşullara göre revize edilmesini isteyebilir mi?

Kanunlara ve Yargıtay kararlarına göre sözleşmenin değişmiş olan koşullara göre revize edilmesi için arana şartlar şöyledir:

  • Taraflar tarafından sözleşme kurulduktan sonra ortaya çıkan, öngörülmeyen ve öngörülmesi beklenmeyen bir durum yaşanması.
  • Bu çıkan durumun borçludan kaynaklanmayan bir nedenle ortaya çıkması gerekmektedir.
  • Sözleşmenin yapılmakta olduğu sıralarda mevcut gerçeklerin borçludan ifasını istenmesinin dürüstlük değerlerine ters düşecek şekilde değiştirmiş olması
  • Borçlu olanın borcunu henüz ifa etmemiş ya da ifanın çok fazla güçleşmesinden dolayı doğan haklarını saklı tutarak ifa etmiş olması gerekmektedir.

Koronavirüs ile mücadelede apartman yönetimlerinin sorumlulukları makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

Image

Leave a Reply