Site logo
  • Home
  • Emlak
  • 2019 Tapu Harcı Ne Kadar? Nasıl Hesaplanır?

2019 Tapu Harcı Ne Kadar? Nasıl Hesaplanır?

2019-tapu-harci

2019 Tapu Harcı Ne Kadar? Nasıl Hesaplanır? – Gayrimenkul sahibi olabilmek için tapu dairesinde gerçekleştireceğiniz işlemler sırasında sizden bu harc talep edilmektedir. Bu konuda özellikle 2019 tapu harcı bu yıl içerisinde en çok merak edilen konulardan birini oluşturuyor. Bu kapsamda 2019 yılında gayrimenkul alışverişi gerçekleştirecek kişilerin tapu harcının ne kadar olduğunu ve nasıl hesaplandığını öğrenmesi gerekir.

Tapu harcı, gayrimenkullerin devredilmesi veya iktisap işlemlerinde emlak vergisi değerinden düşük olmamak şartı ile birlikte beyan edilen devir ve iktisap bedeli kapsamında hesaplanır. Bu kapsamda ihtiyaç duyulan emlak vergisi değeri ise 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 29. maddesine bağlı şekilde belirlenen vergi değeridir. 

2019 Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır?

2018 yılında bu harç için Cumhurbaşkanlığı kararı kapsamında indirim gerçekleştirilmişti. Bu karar ile birlikte harc konut ve iş yerleri açısından binde 20 oran yerine binde 15 oranında hesaplanmıştı. Ancak bu indirim 31 Aralık 2018 tarihinde sona erdi. Bu nedenle tapu harcı 2019 hesaplamalarında yeniden indirimsiz fiyat ile hesaplama gerçekleştiriliyor. 

Her yıl tapu harc oranları Harçlar Kanunu Genel Tebliği ile birlikte yeniden açıklanır. 2019 yılında Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayınlanan orana göre gayrimenkul devir işlemleri için harcı binde 20 oran ile tahsil edilmektedir. Ancak yılın ilk üç ayı kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı konut ve işyerleri için Cumhurbaşkanlığı’nın uyguladığı indirimi uzattı. 

2019 Tapu Harcı Oranları

Tapu harc, hem gayrimenkulü devreden hem de devir alan kişi için ayrı ayrı hesaplanır. Bu hesaplama işleminde devir bedeli üzerinden binde 20 olarak hesaplama gerçekleştirilir. Yani örnek olarak 100.000 TL ile devredilen bir gayrimenkul için binde 20 oran ile 2.000 TL net 2019 tapu harcı rakamı ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu rakam belirtildiği üzere hem alıcı hem satıcı tarafından ayrı ayrı ödenir. 

Tapu harc hesaplaması gerçekleştirildikten sonra belirlenen matrah tapu işleminin gerçekleştirileceği ildeki vergi dairesi sayesinde ödenir. Ayrıca bu kapsamda Maliye Bakanlığı’nın yetki vermiş olduğu banka gibi kurumlar sayesinde de tahsilat yapılabilir. Günümüzde tapu harc tahsilatları, tapu müdürlüklerinde de e-tahsilat sayesinde yapılabilmektedir. E-devlet ve gelişen,büyüyen teknolojiler sayesinde bir çok alan gibi bu işlemlerde dijitalleşti. Benzer yazılar için diğer makalelerimizi okuyabilirsiniz.

Image

Leave a Reply