Site logo
  • Home
  • Gündem
  • 2020 Mayıs Kira Artış Oranı Belirlendi Mi? Uygulanacak Zam Oranı Nedir?

2020 Mayıs Kira Artış Oranı Belirlendi Mi? Uygulanacak Zam Oranı Nedir?

2020-mayis-kira-artis-orani

2020 Mayıs Kira Artış Oranı Belirlendi Mi? Uygulanacak Zam Oranı Nedir? – Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanması sonrasında kiralarda gerçekleştirilecek artış oranı da belirlendi. Nisan ayı TÜFE rakamı 12 aylık ortalaması bağlamında, %12,66 rakamı elde edilirken, bu sayede Mayıs ayı için kiralarda yapılabilecek artış oranı da %12,66 şeklinde açıklandı. Geçtiğimiz ayın yani 2020 Nisan ayı kira artış oranı bilgisine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz…

2020 Mayıs Kira Artış Oranı

Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte Mayıs ayında kiralara gerçekleştirilecek zam oranları da belirlendi. 2020 yılı Nisan ayı döneminde bir önceki aya göre TÜFE rakamlarında %0,85 artış görüldü. Bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,16 artış yaşanırken, bir önceki yıl aynı dönemine göre %10,94 ve 12 aylık ortalamaya bağlı olarak %12,66 artış görüldü. 

TÜFE’de görülen %12,66 artış oranı ile birlikte kira konusunda da ev sahipleri yine %12,66 zam yapma şansına sahip oldu. Bu konuda örnek olarak verecek olursak. Mevcut durumunda 1000 TL kira rakamı bulunan bir evde, %12,66 zam oranı uygulanması ile birlikte 126,6 TL zam yapılabilecek. Yani Mayıs ayı itibariyle zamlı kira bedeli 1126,6 TL olarak talep edilebilecek. 

Kira Zammında En Yüksek Oran Nedir?

Bir ev sahibi kira sözleşmesini yapmış olduğu tarih üzerinden 12 ay geçtikten sonra 12 aylık TÜFE ortalamasını kira artış oranı olarak kullanabilir. Bu haksızlığın önüne geçmek ve standart bir şekilde yapılması için koyulmuş bir kuraldır. Örneğin, bir kiracı geçtiğimiz yıl Mayıs ayında kira sözleşmesi imzalamış ise bu yıl Nisan ayında bir yıl dolacağı için Mayıs ayından itibaren zam eklenmiş kira bedelini ödemek zorundadır. 

Bunun uygulanması için TÜİK Ocak 2020 TEFE-TÜFE rakamları içerisinde bulunan 12 aylık TÜFE ortalaması göz önünde bulundurularak, Mayıs 2020 kira zammı uygulanabilir. Kurallara göre açıklanmış olan bu rakam, ev sahipleri tarafından uygulanabilecek en yüksek kira zam oranı olarak görülmektedir. Ev sahibi ile kiracı arasında gerçekleştirilecek anlaşmaya bağlı olarak belirlenmiş olan TÜFE oranın üstünde olmayacak şekilde isteğe bağlı daha altında bir rakam ile kira zammı gerçekleştirilmesi de mümkündür. Bu hakta kişiselleştirilebilir kılınmıştır.

Image

Leave a Reply