Site logo

2021 Yılında Ev Satanlar Dikkat

2021-yilinda-ev-satanlar-dikkat

2021 Yılında Ev Satanlar Dikkat! 2021 yılında Türkiye genelinde toplam 3 milyon 20 bin 416 adet gayrimenkul el değiştirdi. Gayrimenkul iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde satılmasından ortaya çıkmakta olan satışlar; gayrimenkul değer artışı kazancı kapsamında kabul ediliyor. 

Geçtiğimiz günlerde 2021 yılında gayrimenkul satışı gerçekleştiren vatandaşları bu konuda uyaran emlak uzmanı; bu noktada sahipliği 5 yılı geçmeyen satışlarda ortaya çıkan kazancın vergiye tabi olduğunu belirtti. Ayrıca satışın yanı sıra belirli bir bedele karşılık devir, takas, kamulaştırma, trampa edilmesi gibi işlemlerde vergiye tabi tutuluyor. 2021 yılı için 19 bin TL’ye kadar olan kazançlar, gelir vergisinin dışında tutuluyor. Değer artışının bu miktarı geçmesi durumunda vatandaşların gelir vergisi beyannamesi ile bu durumu beyan etmesi gerekiyor. Bu verginin ödemesi ise 2 eşit taksit şeklinde gerçekleştiriyor. 

2021 Yılında Ev Satanlar Dikkat

Ev Satışı Vergisi Nasıl Hesaplanıyor?

Ev satışı vergisi olarak bilinen gayrimenkul değer artışı kazancı, 19 bin TL bandını aşan kazançlar için geçerli. Bu noktada hesaplama yapabilme için öncelikle değer artışı kazancı için vergilendirilmesi gereken tutarın net bir şekilde hesaplanması gerekiyr. Bunun içinse elden çıkartılan taşınmazın maliyet bedeli; elde tutulan süreç içerisinde taşınmaza yapılan harcamalar, ödenen harç ve vergilerinde hesaplanması gerekiyr. Ayrıca değer artışından TÜİK tarafından belirlenmş olan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi oranı kadar olan tutar da etkilenmiyr. Kısacası, kazanç üzerinden Yİ – ÜFE oranının ve gayrimenkule yapılan harcamaların çıkartılmasıyla birlikte; ortaya çıkan ve 19 bin TL’nin üzerindeki kazançlar hesaplanıyo. 

2021-yilinda-ev-satanlar-dikkat
@unsplash

Miras Yoluyla Geçen Gayrimenkul Satışında Vergi Yok

Gayrimenkul satış vergisi karşılıksız olarak iktisap edilen gayrimenkulün elden çıkartılmasıyla ortaya çıkan kazanç vergilendirilmiyor. Özellikle de miras yoluyla geçen taşınmazın elden çıkarılması ya da taşınmaz üzerine inşaat yapılması; kat karşılığı satışı gibi işlemlerde vergi kapsamına alınmıyor. Ek olarak mal sahibi taşınmazın tapuya tescil edilmeden öncede; kendinin olduğunu kanıtlaması durumunda, tapu üzerinde olmasa da fiili olarak kullanım 5 yılı geçiyorsa bu durumlarda da vergilendirme yapılmıyor. Özellikle de Toplu Konut İdaresi ya da kooperatifler için tahsis belgesi ya da fatura gibi resmiyet taşıyan belgeler bu noktada kullanılabiliyor. 

Ayrıca bknz; Hızlı Gayrimenkul Satışı Yol Haritası

Image

Leave a Reply