Site logo

TAKS ve KAKS Nedir? Emsal Ne Demek?

Emsal-kaks-taks-nedir

TAKS Ve KAKS Nedir? Emsal Ne Demek? – TAKS ve KAKS gibi terimler aslında temel olarak emsal kelimesini ifade eden kısaltmalar olarak inşaat ve gayrimenkul sektöründe kullanılmaktadır. Bu kısaltmalar sayesinde tapu parsel sorgulama işlemleri sırasında kontrol gerçekleştirilir. Bilhassa yatırım amaçlı gayrimenkul alımı gerçekleştirmeden önce binanın sahip olduğu arsa ve üzerinde inşa edilecek yeni binanın kullanım alanını hesaplamak için bu değerler önemlidir. 

TAKS Nedir?

Öncelikle taks nedir sorusu cevaplanması gerekirse, taban alanı kat sayısı şeklinde kullanılan ifadenin kısaltmasıdır. Bu değer, bir binanın sahip olduğu taban alanının binanın sahip olduğu tüm arsa içerisindeki kaplayabildiği maksimum yeri ifade eder. Örnek olarak bir hesaplama yapılması gerekirse;

• Bir yapının sahip olduğu maksimum taban alanı, imar planı dahilinde belirtilmiş olan TAKS değeri ile arsa metrekaresinin çarpılması sayesinde bulunur.

• Tanıma uygun şekilde bir imar planı üzerinde TAKSdeğeri 0,25 gibi bir değer oluşturabilir. Bu değere karşılık arsanın alanı 1200 m2 şeklinde ölçülmüş ise formülü kullanılarak bina taban alanı hesaplanır. 
• Elde bulunan verilere uygun şekilde en geniş bina taban alanı hesaplaması için 

0,25(TAKS) x 1200(arsa alanı)=300m2 bina taban alanı değeri elde edilir. 

KAKS Nedir?

Diğer bir ölçüm için kaks nedir sorusunun cevabı açısından;bir arsa üzerinde inşa edilebilecek toplam net inşaat alanını belirleyen ifadedir, yanıtı verilebilir. Bu değer, kat alanı katsayısı ifadesinin kısaltılmış halidir. Aslında diğer ifade olan emsal ile KAKS aynı değeri oluşturmaktadır. Hesaplama gerçekleştirmek için

• Arsanın alanı ile imar planı üzerinde belirtilen KAKSdeğeri çarpılması ile maksimum net metrekare inşaat alanı hesabı elde edilir. 

• KAKS değeri 2,06 olarak belirlenmiş bir inşaatta, 1400 m2 üzerinde yapı inşa edilmesi için hesap yapılabilir. 

• Değerlere uygun bir şekilde 2,06(TAKS) x 1400 m2(arsa alanı)=2884 m2(net inşaat alanı) şeklinde bir hesap yapılabilir. 

Sunulan bu hesaplama sonucunda elde edilen değer, aynı zamanda emsal ne demek sorusu için de cevap oluşturmaktadır. Yani herhangi bir imar planında belirtilmiş KAKS değeri emsal olarak adlandırılabilir. Emsal değeri genellikle her ilçe ve mahalle gibi bölgelerde belirli bir değer oluşturur.

Image

Leave a Reply