Site logo
  • Home
  • Emlak
  • Tapu Kanunu Resmi Gazete’de Yayımlandı

Tapu Kanunu Resmi Gazete’de Yayımlandı

Yeni tapu kanunu maddeleri

Tapu kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun, 10 temmuz 2019 tarihinde resmi gazetede yayımlandı. Yeni kanunu incelediğimizde gayrimenkuller ile ilgili işlemlerde bazı değişikliklere gidildiğini görüyoruz. Bunlar arasında en çok dikkatinizi çekecek değişikliklerden bahsedeceğiz.

Yurt Dışından Mülk Devri Kolaylaştı

Yurt dışından mülk alım satımı kolaylaştı

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde farklı şehirlerde ya da ülkelerde olmak artık bir sorun olmaktan çıkıyor! Mülkün bağlı olduğu tapu müdürlüğüne gitmenize gerek kalmadan işlemleri yürütebileceksiniz. İlgili madde şu şekilde;

22/12/1934 tarihli ve 2644 sayılı Tapu Kanununun 26 ncı maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmelerde, tarafların farklı tapu müdürlükleri veya yurt dışı teşkilatında bulunmaları hâlinde, taraf iradeleri resmî görevliler tarafından ayrı ayrı alınarak sözleşme tamamlanabilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.”

Tarım Arazilerinin Kullanımında İzin Şartı

Tarım arazilerinin tarımsal amaç dışında kullanılması ile ilgili kanun

Yeni tapu kanunu ile tarım arazilerinin tarımsal amaç dışında kullanılması için öncelikle Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda belirtilen izinler alınması zorunluluğu getirilmiştir. İlgili madde şu şekildedir;

“c) Tarım arazileri, 3/7/2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda belirtilen izinler alınmadan; tarımsal amaç dışında kullanılamaz, planlanamaz, köy ve/veya mezraların yerleşik alanı ve civarı veya yerleşik alan olarak tespit edilemez.”

Ayrıca tarım arazilerinin tarım dışı kullanılması ile ilgili ek maddeye yer veriliyor;

“Satılan tarım arazilerinin satış tarihinden itibaren otuz yıl içerisinde 1/5000 veya 1/1000 ölçekli imar planında tarım dışı amaca ayrılması hâlinde, güncel satış bedeli ile satış tarihinden itibaren TÜFE (bir önceki yılın aynı ayına göre değişim) oranında artırılarak güncellenen bedel arasındaki fark, bu fıkradaki hükümlere göre en son kayıt malikinden tahsil edilir.”

Tapu kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunda yer alan tüm maddelere ulaşmak için tıklayınız.

Tapu ve gayrimenkuller hakkında daha fazla habere ulaşmak için sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Image

Leave a Reply