Site logo
  • Home
  • Emlak
  • Tapu Yönetmeliği ‘nde Değişiklik – Neler Yapıldı?

Tapu Yönetmeliği ‘nde Değişiklik – Neler Yapıldı?

tapu-yonetmeligi-nde-degisiklik-neler-yapildi

Tapu Yönetmeliği ‘nde Değişiklik – Neler Yapıldı?– Geçtiğimiz günlerde şirketleri ilgilendiren devir teslim işlerinin yürütülmesi için yeni düzenlemeler gelmişti. Bunun ardından yeni bir düzenleme daha geldi. Vatandaşlar satış, bağış, mal değişim gibi işlemlerini halletmek için tapu müdürlüklerinde başvuruda bulunuyorlar ve işlemlerini gerçekleştiriyorlardı. İşlemler sırasında tarafların tapu müdürlüğünde hazır bulunması isteniyordu. 15.09.2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tapu yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Artık yeni düzenleme ile tarafların aynı tapu müdürlüğünde bulunması zorunluluğu kaldırıldı.

Tapu Yönetmeliği ‘nde Değişiklik – Neler Yapıldı?

Yönetmelikte Tekrar Düzenlemeler Yapıldı

Taraflar farklı tapu müdürlüklerinde olmaları halinde eğer mülkiyet birden fazla ise başvurunun tek bir tapu müdürlüğünden yapılması gerekiyor. Ancak, yönetmelik değişikliğinde eski sistem tamamen kaldırılmıyor. Devreden ile Devralan şahıslar aynı müdürlüklerde de bulunabilir ve işlem yaptırabilirler. Bunlara ek olarak; Taşınmaz, Devreden şahsın başvurduğu birimin yetki alanında olması halinde emlak beyan değeri de istenebilecek. Henüz Yönetmeliğin yeni yapılmasından dolayı belgeleri TAKBİS üzerinden tüm vatandaşlarla paylaşılacak. Vatandaşlar buradan belgeleri temin edebilecekler.

Uygulama hayata geçmeden önce belirli 26 tapu müdürlüklerinde ve 352 işlemde uygulandı. 15 Eylül itibari ile Türkiye genelindeki tüm birimlerde hayata geçecek. Fakat Aynı il sınırları içerisinde bulunan taraflar bu uygulamadan yararlanamayacak.

Taraflar İmzaları Aynı Anda Atacak

Farklı tapu müdürlüklerinden işlemleri gerçekleştirilebilmesi için daha önceden randevu saati taraflara mesaj yolu ile bildirilecek. Belirlenen saatte tarafların birimlerde hazır olması istenecek. Tarafların hazır bulunmaları halinde tapu müdürlüğü çalışanları tarafından sesli ya da görüntülü telefon görüşmesi ile teyit alınarak imzalar atılacak. Eğer belirli saat te taraflardan birisi hazır bulunmaz ise işlem gerçekleştirilmeyecek.

Döner Sermaye 2 Kat Olacak Şekilde Tahsil Edilecek

Tapu müdürlüğünün yetki alanı dışındaki işlemler için döner sermaye bedeli yöresel kat sayısına göre yapılacak. Her iki birime göre daha yüksek olan döner sermayenin kat sayısının 2 katı olarak tahsil edilecek. Yurt dışından bir işlem yapılması durumda ise yurt dışı yöresel kat sayısına göre işlem yapılacak. Bu işlem de döner sermaye hizmet bedelinin 4     katı olacak şekilde tahsil edilecek.

Image

Leave a Reply