Site logo

Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?

kariyer-planlamasi

Kariyer planlaması herhangi bir bireyin kendi kariyeri ile ilgili uzun dönem şekilde hazırladığı bir gelişim planıdır. Bu planlama aylık bir dönemi kapsayabildiği gibi yılları kapsayan şekilde de hazırlanabilmektedir. Kariyer planlamasını yaparken öncelikle hedef bir iş alanı seçilmelidir. Bu alan için hangi yeteneklerin gerektiği ve nasıl bir eğitim sürecine girilmesi gerektiği belirlenmelidir. Yapılacak planlamanın genel hatları ortaya çıktıktan sonra ise bütün planlamaları zamana yaymak gerekmektedir. Örneğin 6 ayda İngilizce öğrenilecek şeklinde bir planlama yapılabilmektedir. Kariyer planlaması eğer doğru bir şekilde uygulanırsa ve gerekli emek verilirse oldukça büyük gelişmeler sağlanabilmektedir. Bu noktada sabırlı olmak ve plana uymak en önemli kuraldır.

Kariyer planlamasını hazırlayıp uygulama sürecine girildiğinde insanların çoğu hızlı bir gelişim hevesine kapılmaktadır. Bununla birlikte uygulanan planın işe yaramadığını ve diğer insanlar tarafından hiçbir şekilde fark edilmediğini düşünmeye başlamaktadırlar. Kariyer planlaması eğer doğru şekilde hazırlanmışsa elbet bir gün size faydasını gösterecektir. Her ne kadar bir faydası yok gibi görülse de hem kişisel anlamda hem de beceri anlamında her daim geliştirmeye devam etmektedir. Herhangi bir işte yükselememek ya da istenilen bir işe girememek gibi konular sizi kariyer planlamasından soğutmamalıdır.

kariyer-planlamasi-
Resim Free-Photos tarafından Pixabay‘a yüklendi

Kariyer Planlaması Nasıl?

Kariyer planlaması içerisinde bulunan maddeler uygulanırken sizi her daim motive edecek ve güçlü tutacak güçlü dallar da edinmelisiniz. Motivasyonunuzu yüksek tuttuğunuz takdirde önünüze çizdiğiniz kariyer planını çok daha rahat bir şekilde uygulayabilirsiniz.

Bir kaç adım ile size yol haritası çizmenizde yardımcı olalım;

Sektör Belirleme: Hayalinizde yada okuduğunuz bölüm ile alakalı olan veya istediğiniz bir alanı belirleyin.

Pazarlama Planı: Belirlenen alana yönelik araştırmalar yapıp, plan belirlemek.

Güçlü ve zayıf yanlarınızı belirleyin: Bu alana ne kadar uygunsun, güçlü ve zayıf yönlerinizi belirleyip planlamaya devam edebilirsin. Eğer yetkin olmadığına eminsen ve zaman kaybetmek istemiyorsan ilk maddeye dönebilirsin.

Hareket Planı: Karar verdi isek artık bir süreç, bütçe, ve sorun olabilecek anları öngörerek karşı argümanlar bulmanız gerek. Yolunuz açık olsun…

Instagram’dan takip edin!

Image

Leave a Reply