Site logo

İpotek Hakkında Her Şey

ipotek nedir ipotek hakkında her şey

Hepimiz ipotek hakkında bir şeyler duymuşuzdur. Özellikle ipotekli ev kavramına günlük hayatımızda ya da televizyonda sıkça denk geliyoruz. Kelime olarak olumsuzluk çağrıştıran ipotek ile ilgili ne kadar bilgi sahibisiniz? İpotek nedir, ipotekli ev ne anlama geliyor biliyor musunuz? Bu kavramı birlikte inceleyelim.

İPOTEK NEDİR

Bir borç durumunda alacağın teminat altına alınması için taşınmaz rehini uygulanır. Bu rehin işlemi ipotek olarak adlandırılır. Taşınmaz rehini üç yöntem ile yapılabilir. Bunlar ipotek, ipotekli borç senedi ve irat senedidir. İpotek hariç diğer iki yöntem ile rehin alınan taşınmazın değerinin tedavülü sağlanır. Ve bu iki senet kıymetli evrak yerine geçer. İpotek, sadece taşınmazı teminat olarak gösterir ve kıymetli evrak olarak geçmez.

Türk Medeni Kanununa göre ipotek düzenlenirken iradi ve kanuni olarak iki ayrım söz konusu oluyor. İradi ipoteklerde taşınmazın sahibi ve alacaklı arasında ipotek sözleşmesi yapılması yeterli olup tapu kütüğüne tescil şartı yoktur. Kanuni ipotek ise tescile bağlı ve tescile bağlı olmayan olarak ikiye ayrılıyor. Tapu siciline tescil edilmeyen ipotekler, kaynağını doğrudan  kanundan almış olur. Alacaklı hakkını taşınmaz tescil edilmese de alabilir.

TESCİL EDİLEN GAYRİMENKULLER

Türk Medeni Kanunun 998. Maddesine göre tapu siciline taşınmaz olarak şunlar kaydedilir:

 1. Arazi,

 2. Taşınmazlar üzerindeki bağımsız ve sürekli haklar,

 3. Kat mülkiyetine konu olan bağımsız bölümler.

İpotekle ilgili diğer maddelere göz atmak için tıklayın.

İPOTEK NASIL SONLANIR

Borcun tamamının ödenmesi ile ipotek kaldırılabilir. Ancak ipotek kendiliğinden sonlanmaz. İpotek fek yazısı tapu sicil müdürlüğüne verilmelidir. Başvuru incelenir ve borcun ödendiği onaylanır ise ipotek ortadan kalkar. Bu onay süreci 1-2 hafta kadar sürebilir.

Eğer bankadan aldığınız bir kredi için taşınmaz varlığınızı ipotek ettirip borcunuzu ödediyseniz ipotek fek yazısını bankadan alabilirsiniz. Bunun için öncelikle bankaya bir dilekçe yazmanız gerekiyor.

BORCUN ÖDENMEME DURUMU

İpotek borcun ödenmemesi durumu

Borç ödenmediği takdirde ipotekli gayrimenkul satışa çıkarılır ve bedeli alacaklı tarafından alınır. Eğer paraya çevrilen gayrimenkul, borcu karşılamaya yetmez ise borçlu kişi mal varlığı ile borçtan sorumlu olmaya devam eder. Gayrimenkulünü bir başkası için ipotek ettiren kişinin borç hali ipotekli gayrimenkulün satışı ile sona erer.

Bu yazımızda ipotek nedir sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Eğer gayrimenkul sektörüne ilişkin haberlere ulaşmak isterseniz sitemizi inceleyebilirsiniz.

Image

Leave a Reply