Site logo

Motivasyonsuz Çalışmak – Nasıl?

Image

Motivasyonsuz çalışmak, oldukça zordur değil mi ? Bir işe başlamadan önce halk dilince hevesli olmanız gerekir. Gerekir ki o işi başarabilmek için çok uğraşalım. Bunu başarmak gibi değil de, kendi günlük işlerimiz olarak da düşünebiliriz. Örneğin, kendi ofisin var ve hava boğuk canın gitmek istemiyor. Zaten önceki günlerde de yeni danışanlar pek gelmedi, emlak piyasası da durgun gidip de ne yapacaksın? Hayır işte o öyle olmuyor, bir önceki yazılarımız da nasıl daha çok müşteri buluruz konusunda size bazı tüyolar vermiştik. Hava durumu ne olursa olsun, sıcak yatağı bırakmalısın gidip o ofisi açacaksın ve müşteriyi en kovalayacaksın.

“Zinciri Kırma”

Bu sözü yakın zamanda Youtube’da hikaye anlatısı olarak kültür-sanat, teknoloji ve motivasyon konuları hakkında içerik üreten Barış Özcan kanalından duymuştuk. Aslında bu basit iki kelime Jerry Seinfeld’in adlı bi’ Stand-up göstericisinin dünyanın en komik komedyenlerinden biri olmasını sağladı. Bir takvim alara, kendini her gün yeni, yep-yeni, en yeni şakaları bulmaya zorladı. Bu duvar takvimini kullanarak yazdığı şakaları her gün “X” / çarpı işaretleri ile işaretledi. Başta ne kadar zor olsa da, o X’ler yan yana dizilip uzun zincirler oluşturduğunda motivasyon da doğru orantılı olarak büyüdü. Bir söyleşi de genç bir komedyene bu taktiği verirken “… bundan sonraki tek işiniz o zinciri kırmamak oluyor.” diyerek başarısının en temel anahtarının bu olduğunu açıkladı.

Motivasyonsuz Çalışmak – İşleri motivasyonsuz yapmak

Doğası gereği insan oğlu hep kolayı seçer. Bir çok işi zorunda olmadıkça ertelemeye meyillidir. Mesela kendimden örnek vereyim; spor yapmam gerekiyor, -ilk bahanem spor salonlarını sevmiyorum, ikincisi ise -kim kalkıp yapacak şimdi… Kendimi sürekli kitap okuyacağım diye sıkamam. Bunlar birer örnek ama İşlerin yapılması her zaman motivasyona bağlı değildir. Başarılı insanların hepsi bu işlere girerken motivasyonu mu vardı? Newton ile kafasına düşen elma olayında ki motivasyon neredeydi? Farkında olmasak bile motivasyonsuz çalışmak ile bir şeyler başarabiliriz.

  • Ertelemek, kısır bir döngüdür.

Bir şeyden ne kadar çok kaçarsan kaygın o kadar artacaktır. Örneğin; yükseltme sınavların var ve çalışmak istemiyorsun. Ha bugün ha yarın derken son günlerde de kaygıdan çalışmazsın. Hop çöp…

Bu döngüyü durdurmak istiyorsak, ilk önce onun nedenini tanımlamalıyız. Yine örnekleyeyim; bir sunum hazırlaman gerekiyor ve beğenilmeyeceğinden kaygılanıyorsun, bu yüzden başlamayı erteliyorsun. O sunuma başlayabilmek için yanınızda fikir verecek bir arkadaş bulabilirseniz, hem kaygınız hem erteleme döngünüz ortadan kalkabilir.

  • Duygular

Duygular bu konularda kilit rol oynar. Yapılacak şeyin sıkıcı veya rahatsız edici olduğunu düşünüyorsanız, duygularınızı bu noktada aklınızdan çıkarmanız ve tam olarak ne zaman, nerede ve ne yapacağınıza karar vermeniz gerekir. Eksileri veya artıları tartmayın, yapmanız gerekiyor ise yapın.

motivasyonsuz-çalışmak-zinciri-kırma
motivasyonsuz-çalışmak-zinciri-kırma

Zinciri Kırma

Momentum gücü, Newton’un alışkanlık oluşturma da uygulanan ilk yasası, Verimlilik Fiziği… Garip betimleme olabilir, sizler için biraz açayım. Yasaya göre; Hareket halindeki nesne hareket halinde kalma eğilimindedir. Yani sen bir göreve başladığında, ilerlemeye devam etmen daha kolay olacaktır. Zinciri kırma ise bu konuda bir öncül olarak görülebilir.

Şimdi harekete geç, sonra motive ol

Motivasyon bir başlangıç değil, eylemin sonucu olabilir. Ödevlerinizi, sınavlarınızı yada yapmak zorunda olduğunuz şeyleri düşünün… Ödev verilirdi, güç bela bitirip teslim ederdik ve aldığımız not ile motive olurduk. Yani başlamak için ilham perilerini, hevesi yada motivasyonu beklemeye gerek yok.

motivasyonsuz-çalışmak-rutinler

Motivasyonsuz Çalışmak için Rutinler oluşturun

Hayatın her yerinde motive olamayız. Belki eğlenmek istiyorsun ama sınavın var, belki sevdiğin işi yapmıyorsun ama projen var. Bunları yapmak zorunda olduğun için yapmalısın. Bu durumlar için rutinler, ritüeller hazırlayın. Bir fincan kahve gibi, masanın başında bir kaç dakika fotosentez yapmak gibi… Basit ve sizi çalışmaya hazırlayacak şeyler. Bu sayede beyin ve beden birazdan çalışması gerektiğini anlayacaktır.

Image

Leave a Reply