Site logo
  • Home
  • Emlak
  • Yıkılacak Yapılar ile İlgili Değişiklik

Yıkılacak Yapılar ile İlgili Değişiklik

Yıkılacak yapılar ile ilgili değişiklik resmi gazetede yayımlandı

Tapu kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunda yıkılacak yapılar ile ilgili maddelere eklemeler yapıldı. Bu kanunlarda, hangi sebepler ile hangi yapılara nasıl bir yıkım aşaması uygulanacağına dair bazı maddelere yer verildi. Yıkılacak yapının belirlenmesi ve uygulama aşamasını açıklayan maddeleri sizler için derledik.

Yıkılacak Yapının Belirlenmesi ve Tebliğ Süreci

6306 sayılı Kanuna 6 ncı maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

Yıkılacak derecede riskli olan yapıların bulunduğu alanlar ile kendiliğinden çöken veya zeminin kayması, heyelan, su baskını, kaya düşmesi, yangın, patlama gibi sebeplerle ağır hasar gören veya ağır hasar görme riski bulunan yapıların bulunduğu alanlarda dönüşüm uygulamaları maliklerin ve ilgililerin muvafakati aranmaksızın Bakanlıkça resen yapılabilir veya yaptırılabilir. Uygulama yapılacak alanın sınırları uygulama bütünlüğü gözetilerek belirlenir.

Bu madde kapsamında; riskli yapı tespit masrafları Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından karşılanmak suretiyle Bakanlıkça resen yapılır. Riskli olarak tespit edilen yapıların listesi tebliğ yerine kaim olmak üzere, bu yapıların kapısına asılır ve ilgili muhtarlıkta iki gün süre ile ilan edilir. Riskli yapı tespiti işlemi bu ilan ile maliklere şahsen tebliğ edilmiş sayılır. Riskli yapı tespitlerine karşı maliklerce veya kanuni temsilcilerince iki gün içinde itiraz edilebilir ve itirazlar üç gün içerisinde teknik heyetler tarafından incelenip karara bağlanır.

Yıkım İşlemleri Nasıl Gerçekleşir

Yıkım işlemlerinin yapılabilmesi için dolu olan yapıların tahliye edilmesi gerekiyor. Ancak insanların evlerini boşaltması hem maddi hem manevi açıdan zor olabiliyor. Yıkım öncesi bildirim ve bazı ödenekler yerine getirilse de tahliye sürecinde büyük sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu konuda belirlenen kanunlar gereği yıkılacak yapılar yıkım izni ile zorla da olsa yıkılıyor.

Yıkılacak yapıların tahliye ve yıkım işlemleri ile ilgili 6306 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinden sonra gelen madde şu şekildedir;

Yapıların tahliyesinin Bakanlıkça verilen süre içerisinde yapılması mecburidir. Verilen sürede yapıların tahliye edilmemesi durumunda, kilitli olan kapıları açmak veya açtırmak da dahil olmak üzere tahliye ve yıktırmaya yönelik iş ve işlemler, gerektiğinde kolluk kuvvetlerinin de yardımıyla Bakanlıkça yapılabilir veya yaptırılabilir.

Tapu kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunda yer alan tüm maddelere ulaşmak için tıklayınız.

Tapu ve gayrimenkuller hakkında daha fazla habere ulaşmak için sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Image

Leave a Reply