Site logo
  • Home
  • Emlak
  • Hisseli Gayrimenkulde Paylar Nasıl Belirlenir?

Hisseli Gayrimenkulde Paylar Nasıl Belirlenir?

Hisseli Gayrimenkulde Paylar Nasıl Belirlenir?

Hisseli Gayrimenkulde Paylar – Gayrimenkuller tek bir kişiye ait olabileceği gibi birden çok kişiye de ait olabilmektedir. Bununla birlikte tek bir kişinin gayrimenkulün tamamına sahipse buna tam (müstakil)mülkiyet denir. Gayrimenkul bir tek kişiye ait değil, birden çok kişiye ait ise buna toplu mülkiyet deniliyor.  Bunun yanında toplu taşınmazlar da hisse oranları 1/3, 1/8 gibi kesirli şekilde tapuda yazılıysa buna paylı (müşterek) mülkiyet denilmektedir. Ayrıca hisseler tapuda yazılı değilse buna elbirliği (iştirak) halinde mülkiyet adı denilmektedir. Kısacası bu bilgiler ışığında hisseli gayrimenkul birden çok kişinin pay sahibi olduğu gayrimenkullerdir. Peki, hisseli gayrimenkulde paylar nasıl belirlenir? İstediğiniz yeri pay olarak alabiliyor musunuz? İşte bu sorulara yanıt aradık.

Hisseli Gayrimenkulde Paylar

Hisseli Gayrimenkuller Tipleri

Kısaca tapu da birden çok kişinin payı olan gayrimenkul olarak tanımlayabiliriz.  Tapuda tüm hisse sahiplerinin isimleri yazılıdır. Fakat hisseli gayrimenkuller el birliği ile mülkiyet ve paylı mülkiyet olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. El birliği ile mülkiyet hisseli bir gayrimenkul de hisselerden kime ne kadar düşeceği belli değildir. Miras kalan gayrimenkuller elbirliği ile mülkiyet şeklinde olur. Paylı mülkiyet ise gayrimenkulün hissedarlarının payları kimin olduğu bellidir. Yani her hisse de hissedarların ne kadar paya sahip olduğu bellidir.

Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper Hisseli Gayrimenkul Sorusunu Cevapladı

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper’e okuyucularından hisseli gayrimenkul sorusu oldukça fazla geldi.  Yazar Heper okuyucusunun sorusunu köşe yazısına taşıdı.

Okuyucunun sorusu;

“Üç kardeş hisseli binadayız. Binada depo, bir dükkân, 4 daire ve çatı katı var. Toprak tapulu. Burada benim hakkım ne kadardır?”

Tamer Heper;

“Okuyucumun sorusuna net yanıt verme imkânım yok. Yani kendisine ‘sizin payınız üçte bir veya üçte iki’ gibi bir ölçü veremem. Zira bu, malın ne şekilde elde edildiğine ve elde edilirken ne gibi bir bölüşüm yapıldığına bağlı.”

Önce şunu söyleyebilirim; okuyucum toprak tapulu dediğine göre arsanın tapusu var. Üzerindeki binada kat mülkiyeti yok, dolayısıyla binanın proje dışı olduğu ihtimali kuvvetli. Yani bu üç kardeş arsanın maliki ama üzerindeki yapıdan da tasarruf bu oranda olabilecektir. İkincisi; üç kardeş denildiğine göre, bu yer anne baba, dede gibi aile büyüklerinden miras kaldıysa, paylar eşit olur, okuyucumun üçte bir hissesi var. Ama tekrar edeyim bütün bunlar tahmin.”

“Şimdi, son bir tahmin daha yapayım. Okuyucum diyor ki ‘toprak tapulu’ yani ellerinde bir tapu var. İşte bu tapuda hisseler yazar. Bu tapuyu bir inceleseler kimin ne kadar hissesi var görecekler.”

“Fakat tapu aile büyüklerine ait olup da daha mirasçı olarak kendi adlarına tescil yaptırmadılarsa, onu da görme imkânları yok. Bu durumda yine devreye miras payları girecek. İşin doğrusu böyle bilmece çözmektense, ellerindeki mevcut tapu ile bir meslektaşımın kapısını çalsalar da işi en sağlıklı şekilde öğrenseler diyorum. Zira bu satırlarda nihai sonuca ulaşmak mümkün olmayacak.”

Konutta Taksit Sınırlaması Kaldırıldı

Image

Leave a Reply