Site logo

İlişki Yönetimi

iliski-yonetimi

İlişki Yönetimi; İnsanın hayatı boyunca kendisi de dahil olmak üzere, ailesi, yakınları, eşi dostu, okul arkadaşları, iş arkadaşları, sosyal çevresi gibi türlü uyarana maruz kaldığı bir gerçek. Bu uyaranlar kümesinin tamamıyla yaşamınız boyunca bir şekilde iletişim içerisinde kalmak durumundasınız. Bu noktada doğru kurulmuş iletişim bağı sizin için hayati önem arz ediyor. Çevrenizde başta kendiniz olmak üzere tüm etkileşim içinde olduğunuz kişilerle bir ilişki yönetimi geliştirmelisiniz.

Kendinizle geliştireceğiniz ilişkinin yönetim modelini belirlerken sıklıkla kişisel gelişim konusunda çalışmanız gerektiğini görürsünüz. Kişinin güçlü, zayıf ve geliştirilmesi gereken yönleri gibi kişisel bilgilerine hakim olması gerekmektedir. Eğer geliştirilmesi gereken yönlerinizi bilirseniz, etkileşim içinde bulunduğunuz kişilerle de iletişime geçerken bu yönlerinizi göz ardı etmemiş olursunuz bu da daha doğru bir ilişki yönetimi sağlar.

İlişki Yönetimi ‘nde Etkin Dinleme

Doğru bir ilişki yönetimi sağlayabilmenin en temel yapıtaşı karşıdakiyle doğru iletişim köprüsünün kurulmasına bağlıdır. Doğru iletişimin başlangıç noktası ise; karşıdakinin ne dediğini anlamaktan geçer. Yani öncelikle yapılması gereken şey; karşıdakini etkin şekilde dinleyebilmektir. Sıradan bir dinleme ile etkin dinleme arasında fark vardır. İnsanların iletişim sırasında en sık yaptıkları hatalardan biri de karşıdaki konuşurken onu dinlemek yerine sıra ona geldiğinde ne diyeceğini düşünmektir.

İnsan konuşacağı lafları hazırlarken, karşı tarafın anlattıklarının büyük bir oranını maalesef aklında tutamıyor. Bu durum da iletişimde yanlış anlaşılmalara ve ilişkide krizlere neden olabiliyor. Yapılması gereken karşıdakine odaklanarak dinlemek ve sırası geldiğinde aklındakileri paylaşmak olmalıdır. Belki aklınızdakileri unutmamak için küçük notlar almanız işinize yarayabilir.

Empati Geliştirmek

Doğru ilişki yönetiminde olmazsa olmazlardan biri de empati yapabilme yetisidir. En temel tanımıyla empati; kendini karşıdakinin yerine koymaktır. Şöyle ki etkileşimde bulunduğunuz kişiler bazen sizin bakış açınızdan farklı düşünebilir, davranış modeli sizinki ile aynı olmayabilir. Bu gibi durumlarda çatışarak ilişkiyi çıkmaza sokmaktansa, empati gücünüzü arttırarak kişinin ne sebeple böyle davrandığını daha sağlıklı yorumlayabilirsiniz ve ilişki yönetimini elinizde tutabilirsiniz. Doğduğunuz andan itibaren hayatınızda var olan herkes sizinle bir iletişim bağı kurmuş durumdadır. Bu bağı güçlü kılmak sizi de her zaman güçlü kılacaktır.

Müjdeli haber konut kredileri düşüyor.

Image

Leave a Reply