Site logo
  • Home
  • Emlak
  • Kentsel Dönüşüm Sözleşmesinin Püf Noktaları

Kentsel Dönüşüm Sözleşmesinin Püf Noktaları

Kentsel Dönüşüm Sözleşmesinin Püf Noktaları

Kentsel Dönüşüm Sözleşmesinin Püf Noktaları – T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada kentsel dönüşüme ağırlık verdiklerini açıklamıştı. Özellikle Marmara bölgesi başta olmak üzere İstanbul çevresinde depreme dayanıklı olmayan ve riskli yapıların kentsel dönüşüme gireceğini kamuoyuna duyurdu. Bununla birlikte kentsel dönüşümün yapılacağı süre zarfında vatandaşları mağdur etmeyeceklerini de belirten Bakan Kurum “müsterih olun” demeyi de ihmal etmedi. Bakan Kurum’un açıklamalarından sonra dönüşümde mağduriyet yaşamamak için araştırmalara başlayan vatandaşlar kentsel dönüşüm sözleşmesinin püf noktası nelerdir? Sorusunu sormaya başladı. Akıllarında soru işaretleri bulunan vatandaşların düşünceleri arttı. Belirtilen zaman zarfında evlerini teslim alamazlarsa ne olacağı da merak edilenler arasında yerini alıyor.

Kentsel Dönüşüm Sözleşmesinin Püf Noktaları

Bu dönüş hareketi ile yani kentsel dönüşümüyle yepyeni evde oturmanın hayalini kuran vatandaşların sayısı arttı. Diğer yandan bir kısmı ise hayal kırıklığına uğradı. Bu kapsamda bugüne kadar yapımına başlanmayan ya da taahhüt edilen süre içerisinde bitmeyen binalar vardır. Bundan dolayı vatandaşlar mahkeme yoluna başvurmaları işe yaramaz hale geldi. Yüksek harç bedelleri ile 3-5 yıl süren davalar yüzünden mağdur durumda kaldılar. Bu ve buna benzer durumlarından ötürü vatandaşlar kentsel dönüşümden çekinmeye başladı. Fakat kentsel dönüşüm süresi zarfınca yaşanması muhtemel sorunların çözüme kavuşma ve orta yol bulunması fark yaratır. Eğer uygulanabilirse tüm sorunlar ortadan kalkabilmektedir.

Sözleşme Fesih Edilmesi

Kentsel dönüşüm kapsamında arsa sahipleri ve kat malikleri ile anlaşmalar yapılabilir. Ayrıca müteahhitler arasında imzalanan binalar için fesih hakkın bulunmaktadır. Fakat sözleşme fesih edilebilmesi için de iki temel şart aranıyor. Birinci temel unsur, müteahhitlerin sözleşme de belirtilen 1 yıl içerisinde binanın yapımına başlaması gerekiyor. Bununla birlikte inşaatın durdurulmuş ve en az 6 ay boyunca çalışma yapılmamış olması gerekmektedir. İkinci temel unsur ise apartmandaki kat maliklerini 3’te 2 çoğunluk ulaşarak elde ettikleri hak. Bu kişilerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına dilekçe ile başvurmaları gerekiyor. Bununla birlikte dilekçeden sonra uzman avukatlardan destek alarak yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçebilirsiniz…

Kentsel dönüşüme girecek olan binalarda yaşayan kat malikleri veya arsa sahiplerinin dikkat etmesi gereken 18 madde

Gayrimenkulde 2020 ve Ötesi’nde Hedef Ev Almak

Image

Leave a Reply