Site logo

Emlak Kontratı Nasıl Yapılır?

Emlak-Kontratı

Emlak kontratı; Bir ticari faaliyet olarak ortaya çıkan daire,menkul alım satımı ya da kiralaması, insanların para kazanma yolunda sıklıkla başvurduğu sektörlerden birisidir. Bunun için de bir komisyoncuya başvurularak bu işlem gerçekleştirilir. Bu işi yapan insanlar, işleri hızlı bir şekilde yoluna koyan kişilerdir ve onlara Emlakçı, gayrimenkul danışmanı adı verilir.

Emlak Kontratı : Alım Satım ve Kiralama

Sektörler arasında emlak sektörü piyasada önemli bir yere sahiptir. Gayrimenkul alınırken belli hususlara dikkat edilir. Bunlar taşınmazın bulunduğu konum, kira getirisi, ulaşım araçlarına yakınlığı, hasta haneye ve okula yakınlığı gibi unsurlardır. Bu faktörler alınmak istenen gayrimenkulün niteliğini belirler. Bir gayrimenkulü alıp satabilir ya da kiraya verebilirsiniz. Kullanım olarak da gayrimenkulü tadilat yapıp satma, kişisel oturma, dükkana kiraya verme, konut olarak kiraya verme, hem ev hem ofis kullanımı gibi kullanım seçenekleri bulunmaktadır.

Gayrimenkul Sözleşmesi

Sözleşme yapılırken o yıl içindeki güncel veriler baz alınır. Bunlar üfe tüfe oranları, genel ya da özel şartlar içindeki maddeler gibi faktörler değişkenlik gösterebilir. Gayrimenkul sözleşmesi 3 sayfadan oluşur. Eğer kontrat üzerindeki madde sayıları fazladan ekleniyor ise sayfa sayısı da artacaktır. Sözleşmenin nasıl yapıldığı hakkında bilgi sahibi de olsak devletin belirlemiş olduğu kuralları takip edip değişkenlik gösterdiğinde gerekli düzenlemeleri yapmak gerekir. İlk sayfada taşınmazın sözleşmesi, kişilerin ad ve soyadı, kimlik, taşınmazın konumu gibi bilgiler yer alır. İkinci sayfada kuralları gösteren genel şartlar bulunmaktadır. Son sayfada da hususi şartlar adı altında özel maddeler bulunur.

Bu maddeler anlaşıldığı takdirde iki taraf için de değişkenlik gösterebilir. Bir husus da her sayfanın en alt kısmında kişilerin ad ve soyadı bulunmaktadır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra da en altta kaç maddeden oluştuğunu belirten bir yazı bulunur. Yine bu yazının köşesine sağ ve sol bölmede yer alacak şekilde kiracı ve kiraya verenin ismi yazılarak altına imza atılır. Kiracının nüfus cüzdanı fotokopisi sözleşme ekidir. Sözleşme hazırlanıp bittiğinde üç nüsha çıktı alınır. Bunlardan birisi ev sahibine, diğeri kiracıya, diğeri de komisyoncu da kalır. Sözleşmenin yanında ev sahibi karşı taraftan ticaret sicil gazetesini ve imza sirküsünü de isteyebilir. Sözleşmede yer alan taşınmaz, iş yeri ise de %20 oranında stopaj vergisini kiracı belirtilen kurumlara öder.

Image

Leave a Reply