Site logo
  • Home
  • Emlak
  • Kira Kontratı Geçerliliği Hangi Durumlarda Bozulur?

Kira Kontratı Geçerliliği Hangi Durumlarda Bozulur?

Kira Kontratı Hangi Durumlarda Geçersiz Olur? – Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kira Kontratı Geçerliliği Hangi Durumlarda Bozulur?-  TUİK verilerine göre, ülkemizde bulunan 23 milyon konutun 13,2 milyonun da bireylerin kendine ait gayrimenkulü bulunmaktadır. Bununla birlikte 6 milyon hanede ise kiracılar yaşamaktadır. Ayrıca ülkemizde yapılan sözleşmeler arasında en bilineni de kira kontratı/sözleşmesidir. Böylelikle kiracılar ev sahipleri ile anlaşarak belirli bir süre karşılığında konutta yaşam hakkı elde etmektedirler. Bu anlaşmanın resmiyete dökülmesi amacıyla kira kontratı taraflar arasında imzalanr.  Böylece hem ev arayan hem de evini kiralayan vatandaşlar arasında bir döngü oluşmaktadır. Bu döngü taraflar için olumlu olsa da anlaşmazlıklarda olabilmektedir. Bunun yanında kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Eğer, bu püf noktalara dikkat edilmz ise kira kontratı geçersiz sayılr.

kira-kontrati-gecerliligi-hangi-durumlarda-bozulur
Kira Kontratı Hangi Durumlarda Geçersiz Olur? – Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kira Kontratı Geçerliliği Hangi Durumlarda Bozulur?

Sözleşme de Nelere Dikkat Edilmelidir? – Kira Kontratı Geçerliliği

  1. Konutun tapu bilgileri ve özellikleri net şekilde belirtilmelidir. Böylece kiralanacak olan konutun bilgileri tapuda bulunan bilgiler ile eşleşmelidir. Ayrıca sözleşmeyi imzalayan kişinin yani ev sahibinin tapunun üstünde yetkili olması gerekmektedir.
  2. Kira ücreti net bir şekilde belirtilmelidir. Ücret konusunda yanıltıcı veya aldatıcı cümleler yazılmamalıdır. Bununla birlikte kiralanan süreninde yazılması gerekmektedir. Ayrıca kira ücretinin yatırılacağı hesabın da net bir şekilde belirtilmesi gerekiyor.
  3. Konut sahibi kiracıdan 3 aylık kira bedelini geçmeyecek şekilde depozito isteyebilmektedir. Bu depozito tutarı vadeli mevduat hesabında saklanması gerekir.
  4. Kiralanacak konutta demirbaş tespiti yapılmış olması gerekmektedir. Bu tespitler fotoğraflanarak belgelenmelidir.
  5. Eğer kiracı ödemeleri aksatmaz ise sözleşme süresi bittiğinde otomatik olarak yenilenmektedir.
  6. Kira sözleşmesi noter huzurunda yapılmalıdır.
  7. Kira sözleşmesi hukuka aykırı bir şekilde fesih edilirse kiralayana cezai işlem yapılmaktadır.
  8. Eğer kira sözleşmesi tapuya şerh düşülmek isteniyorsa kontrattaki maddeler arasında eklenmelidir.

Hangi Durumlarda Kira Kontratı Geçersiz Olur?

Kiralayanın iş değişikliği, ailevi sorunlar, sağlık sorunları gibi olağan dışı sebeplerle kira kontratını belirlenen süreden daha kısa süre de fesih edebilr. Bu tahliye hakkı 2017 yılında çıkarılan borçlar Kanunu’nun 325. Maddesi ile düzenlenmiştir. Böylelikle kira kontratı geçersiz sayılmaktadır. Ayrıca kiracının vefat durumunda da sözleşme geçersiz sayılmaktadır.

Ev Almak İsteyenlere Devlet Yardımı – 40 Bin Liraya Kadar Yardım

Image

Leave a Reply