Site logo
  • Home
  • Ekonomi
  • Kirada Yüzde 25’lik Zam Sınırında Sona Geliniyor

Kirada Yüzde 25’lik Zam Sınırında Sona Geliniyor

kirada-yuzde-25lik-zam-sinirinda-sona-geliniyor

Kirada Yüzde 25’lik Zam Sınırında Sona Geliniyor! Kira kontratlarına getirilen sınırlamaların sona ermesiyle birlikte gayrimenkul sektöründe tartışmalar yaşanıyor. Gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, yaptığı açıklamada, 11 Haziran 2022 tarihinde başlayan kira kontratı sınırlamalarının, 1 Temmuz 2023 itibarıyla sona ereceğini belirtti. Ancak, bu sınırlamaların sektörde beklenen etkiyi yaratmadığını dile getirdi.

Kirada Yüzde 25’lik Zam Sınırında Son Günler

Özelmacıklı, bazı aylarda mülk sahipleri ve kiracıların uygun bir şekilde anlaşmaya çalışmalarına rağmen, zaman içinde mülk sahiplerinin daha yüksek kira bedelleri talep ettiğini ifade etti. Özellikle asgari ücretin yüzde 100 artmasıyla birlikte kiracıların, emsal artışlarına paralel olarak yeni kira kontratlarını kabul etmek zorunda kaldığını belirtti. Bu durumun, kiracıların bütçelerini zorlayarak zorunlu olarak yüksek kiralar ödemelerine yol açtığını vurguladı.

Özelmacıklı, sınırlamaların sektörde karşılık bulmamasının, mülk sahipleri ve kiracılar arasında anlaşmazlıkların artmasına neden olduğunu söyledi. Kiracılar ve mülk sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların zaman zaman davalara dönüştüğünü ve sektördeki dengesizliği artırdığını belirtti.

Özelmacıklı, gelecek dönemde daha adil ve dengeli bir yaklaşımın gerekliliğine vurgu yaparak, kira kontratlarında taraflar arasında uzlaşı ve anlayışın önemini vurguladı. Aynı zamanda, düzenleyici kurumların sektördeki sınırlamaları yeniden değerlendirmesi gerektiğini ifade ederek, sektörün daha sürdürülebilr bir dengeye kavuşması için çözümler aranması gerektiğini belirtti.

Konut Kiralarında Zam Tartışmaları Devam Ediyor

Türkiye genelinde konut kiralarındaki artış oranları, son verilere göre yüzde 100’ün üzerine çıkarken, İstanbul’da ise yüzde 130 seviyesine ulaşmış durumda. Bu durum, kiracılar ve ev sahipleri arasında tartışmalara neden olurken, konuyla ilgili uzmanlar da değerlendirmelerde bulunuyr.

Son açıklamalara göre, TÜFE’nin 12 aylık ortalaması yüzde 70 seviyelerinde gerçekleşti. Ancak, kiraların bu oranda artış göstermemesi ve mevcut kiralardan daha düşük seviyelerde kalması tartışmalara yol açıyor. Konuya ilişkin görüşlerini aktaran uzmanlardan biri olan Mustafa Hakan Özelmacıklı, piyasalarda farklı tedirginliklerin oluştuğunu belirtiyor.

Özelmacıklı, serbest piyasa ekonomisinde bu tür argümanlara kısıtlamalar getirilmesinin sektörde tedirginlik yarattığını ifade ediyor. Kiraların TÜFE’nin son 12 aylık ortalamasına geri dönecek olmasının ve arabuluculuk uygulamasının anlaşmazlıkları azaltacağını dile getiren Özelmacıklı, konut kiralarındaki artışın sınırlanması gerektiğini vurguluyor.

Gayrimenkul sektöründe ise farklı bir tablo söz konusu. Deprem öncesi yapılmş konutların yoğun bir şekilde satışa çıktığını ancak yeterli talep görmediğini belirten Özelmacıklı, 99 depremi öncesindeki binalarda kira fiyatlarının düşmeye başladığını, ancak yeni daire fiyatlarında hala artış yaşandığını ifade ediyor. Ayrıca, finansman problemi yaşanan sektörde tüketicilerin krediye ulaşmakta zorluk çektiğini ve konut tarafındaki faizlerin artabileceğini söylüyor.

Konut alamayan tüketicilerin ise farklı yatırım araçlarına yönelmeye başladığını belirten Özelmacıklı, hatta gayrimenkul yerine araba veya arsa almaya çalışan yatırımcıların olduğunu dile getiriyor. Bu durum, sektörde yeni düzenlemelerin gündeme gelebileceğine işaret ediyor.

Image

Leave a Reply