Site logo
  • Home
  • Yönetim
  • Asansör Bakım Masrafı – Asansör Bozulduğunda Masrafı Kim Öder?

Asansör Bakım Masrafı – Asansör Bozulduğunda Masrafı Kim Öder?

Image

Asansör Bakım Masrafı – Asansör Bozulduğunda Masrafı Kim Öder? – Hayatımızda önemli bir yeri olan asansörler, düzenli olarak bakım gerektiren aletlerdir. Bu durumda ortaya da asansör masrafları ortaya çıkmaktadır. Bu konuda son derece tartışılan konular arasında yer alır. Bu durumda masrafların kimin ödeyeceği de merak edilen konular arasındadır. Son zamanlarda çok katlı binaların sayısının artmasıyla birlikte asansör masrafları da artış gösterdi. Aynı zamanda 4 katlı binalara dahi asansör yapılması, masrafları katlamış durumda. Peki, asansör bakım masrafını ve tamir ücretini kim öder?

Binalarda yapılan bakım ve tamir masrafları gibi ücretler ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirmiştir. Münakaşalara sebebiyet veren masraflardan bir tanesi de asansör bakım ve tamir masraflarıdır. Peki, kiracılar asansör masraflarını öder mi, yoksa asansör masrafları ev sahibine mi aittir?

Asansör Bakım Masrafı – Asansör Bozulduğunda Masrafı Kim Öder?

Asansör Bakım Masrafını Kim Öder?

30.03.2006 tarihinde, Yargıtay 18.Hukuk Dairesinin Esas 2006/1820 Karar 2006/2566 sayılı vermiş olduğu yasada;

Kat Mülkiyeti Kanununun kararı doğrultusunda, ortak alanların bakım, koruma ve tamir masraflarından ev sahipleri sorumludur. Bu nedenle, kat sahibinin üzerine düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından sorumludur. Aynı zamanda bağımsız kısımlarından birinde kira akdine, oturma hakkına ya da başka nedene bağlı sürekli olarak faydalananlar da her şekilde sorumludur. Kiracının yükümlülüğü ödemek zorunda olduğu kira tutarı ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşürülür.

asansor-bakim-masrafi-asansor-bozuldugunda-masrafi-kim-oder
Photo by Mahad Aamir on Unsplash

Bu karar doğrultusunda, asansör tamir ve bakım ücretini ödeme sorunluluğu ev sahibine aittir. Bununla birlikte kiracının bu ücreti ödemesi dahilinde ise ödenen tutar kira borcundan düşürülerek tahsil edilmektedir.

Asansör Borcundan Kiracı Sorumlu Mudur?

21.01.2003 tarihli, Yargıtay 18.Hukuk Dairesinin Esas 2002/11525 Karar 2003/393 sayılı kararı uyarınca şu sonuca varılmıştır; Ortak gider ve avans borcundan ötürü yönetici ya da kat sahiplerinden her biri, ister borçlu olan ayrı kısım sahibine icra takibi yapabilir. İsterse de onun ayrı kısmından devamlı şekilde faydalana kişiye ya da her ikisine de icra takibi yapabilmekte ve dava açabilmektedir. Bu hüküm sonucunda ise kiracıya da sorumluluk düştüğü görülmektedir.

Kaynak

Image

Leave a Reply