Site logo

Kat Maliklerinin Ortak Alanlardaki Söz Hakkı

Kat Maliklerin Ortak Alanlardaki Söz Hakkı

Kat Maliklerinin Ortak Alanlardaki Söz Hakkı – Günümüzde vatandaşlar müstakil yaşam tarzını terk edip, apartman veya site vb. yerleşim yerlerini tercih etmektedir. Site veya apartman tercih etmelerindeki en büyük sebepse güvenli olması, kalabalık ortamlarda bulunma isteği ve modernleşme olarak söyleyebiliriz. Ayrıca birçok insan birlikte yaşamayı bir avantaj olarak görse de dezavantajları da bulunuyor. Bundan dolayı komşuluk ilişkileri, toplu yaşam ve güvenlik açısından cazip gözükse de uyum sorunu yaşanması, gürültüden oluşan rahatsızlıklar gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Özellikle ortak alanların nasıl kullanılacağı günümüzde en sık sorulan sorular arasında yer almaktadır. Site veya apartman gibi toplu yerleşim yerlerinin ortak alanlarını amacı dışında kullanıldığı günümüzün sorunlarından bir tanesi olmuş durumdadır. Peki, kat maliklerinin ortak alanlardaki söz hakkı var mıdır?

Kat Maliklerinin Ortak Alanlardaki Söz Hakkı

Maliklerin hakları 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun üçüncü bölümünde 15-17. maddelerde düzenlenmiştir. Kat maliklerinin hakları bağımsız bölümlerin hakları ve ortak alanlar üzerinde haklar olarak 2’ye ayrılmaktadır. Özellikle uyuşmazlıklar, ortak alanlar üzerindeki hakların taraflar arasında anlaşamamasından dolayı ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte kat maliklerin bilmesi gereken önemli bir husus bulunmaktadır. Ortak alanlarda kat malikleri ana gayrimenkulün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre sahip olabilmektedirler. Kat malikleri ortak alanları kullanma hakkına sahiptir. Bu ortak alanlar; genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane, çamaşır kurutma alanları ve bahçelerdir. Ortak alanların ölçüsü aksi sözleşme olmadıkça her kat malikine arsa payı ile orantılıdır.

Mevzuat

Ortak Alanları Amacı Dışında Kullanmaya Dava Açılabilir mi?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal, yazısında okuyucularından gelen bir soruya cevap verdi. Okuyucusu ; “Oturduğum sitede bahçe alanını bir kısmını otoparka çevirdiler. Hukuken mümkün müdür?” sorusunu sordu. Bunun üzerine

Feride Hilal İmal ise şu cevabı verdi; “Bahçe alanı ortak alandır ve bu alanda tüm kat malikleri söz sahibidir. Dolayısıyla tüm kat maliklerinin rızası/onayı olmadan bahçe alanının otopark olarak kullanılmaya başlanması hukuka aykırıdır. Bununla birlikte hâkimin müdahalesi istenebilmektedir.”

Site Toplantılarında Oylama Prensipleri – Profesyonel Site Yönetimi

Image

Leave a Reply