Site logo

Komşu Komşunun Külüne Muhtaçtır

Komşu Komşunun Külüne Muhtaçtır

Komşu Komşunun Külüne Muhtaçtır –  Güzel ülkemizde ilk nüfus sayımı 1927 yılında yapılmış, toplam nüfusun 13.648.270 kişi olduğu saptanmıştır. Bu sayıma göre nüfusun çoğunluğu köylerde ve kırsal kesimlerde yaşadığı da ortaya çıkmaktadır. Böylelikle, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında nüfusunun köy ve kır topluluğu olduğu tarihe not geçilmiştir. 1950’li ve 1960’lı yıllara gelindiğinde ise Türkiye de siyasal-ekonomik ve kültürel değişimler olduğu gözlemlenmiştir. Bu değişimlerin başında köy/kasabalara elektriğin gelmesi ve köylerden kentlere nüfusun göç etmesi en önemlileridir. Bugün; Komşu komşunun külüne muhtaçtır başlığı adı altında insanların kentlere göç etme sebebini inceleyeceğiz. Ayrıca günümüzde komşuculuk ilişkilerini koronavirüs’ün nasıl etkilediğine de değineceğiz.  

İnsanlar Köylerden Kentlere Neden Göç Etmişlerdir?

Köylerde bulunan vatandaşların kentlere göç etmelerinin başlıca sebepleri bulunmaktadır. Bu sebepler; geçim zorlukları, sınıf atlama düşleri, zengin olabilme hayalleri, iş imkânı, köylerdeki nüfusun göç sebebi ile azalması, kentlerdeki mahalle ve komşuculuk kültürünün yaygınlaşmasıdır. Özellikle ekonomik olarak zor durumda olan vatandaşlar, iş bulabilme imkânı ile göç etmişlerdir. Bunun yanında mahalle kültürünün kentlerde yaygınlaşması da en önemli etkendir. Mahalle kültürünün kentler de yaygınlaşması Yeşilçam ile beyaz perdeye de konu olmuştur. Ayrıca iş imkânının kentlerde çok olması sebebiyle “taşı toprağı altın şehir” cümlesi kalıplaşmıştır. Günümüzde ise ülkemizin yaşadığı iç göç dalgası nitekim tersine dönmeye başlamıştır. Artık vatandaşlar, kentlerden kasabalara/köylere göç etmeye başlamıştır. Bundaki en büyük etkenler ise kalabalık ortamlardan uzaklaşma isteği, köy yaşantısının daha cazip gelmesi ve minimalist yaşamı tercih etmelerindendir. Kırsal kesimlere göç edemeyen kentlerde hayatlarını devam ettirmek zorunda kalan vatandaşlar ise komşuculuk ilişkilerini geliştirmeye yönelmektedirler. Bununla birlikte koronavirüsü hayatımızı birçok alanda etkilediği gibi insanların sosyal hayatlarını da oldukça minimuma düşürmüştür. Bundan dolayı insanlar komşuculuk ilişkilerini geliştirmeye başlamıştır.

Ev Alma Komşu Al!

Pandemi’nin ülkemize getirdiği birçok olumsuz yanları bulunuyor. Bu olumsuz yanlarından birisi de sosyal hayatın minimuma düşmesidir. Özellikle vatandaşların pandemi’nin 1 yılından fazla sürmesi ve hala devam etmesi yüzünden sosyal hayatlarına olağan şekilde devam edememektedirler. Bundan dolayı evlerine kapanan vatandaşlar komşularıyla iyi ilişkiler kurmak istiyorlar. Kendileriyle aynı düşünce yapısında olan, genç, eğlenceli komşular edinmek istiyorlar. Bunun için kendi site veya apartmanın sorumlu olduğu emlakçılara bile bu yönde taleplerini iletmektedirler. Yaşadığımız bu zor günlerde büyüklerimizin söylediği sözün kıymetini anladıklarını dile getiriyorlar. Komşu komşunun külüne muhtaçtır.

Kat Maliklerinin Ortak Alanlardaki Söz Hakkı

Image

Leave a Reply