Site logo
  • Home
  • Yönetim
  • Ortak Alanı İşgal Eden Komşu – Dava Edilebilir

Ortak Alanı İşgal Eden Komşu – Dava Edilebilir

Ortak Alanı İşgal Eden Komşuya Dava Açılabilir

Ortak Alanı İşgal Eden Komşu – Dava Edilebilir – Birçoğumuz, apartmanları ve siteleri güvenli olması sebebiyle aynı zamanda huzurlu bir ortam da yaşamlarımızı sürdürmek adına tercih ediyoruz. Çocuklarımızın site içerisinde güvenli bir şekilde oynamasını, hırsızlık gibi olayların yaşanmamasını ve dışarıdaki tehlikelerin zarar vermesi gibi olumsuz olayların başımıza gelmemesi herkesin temenni ettiği durumlar arasında. Ne var ki site sakinlerinden bazılarının ortak alanı işgal edecek davranışlar sergilemesi de dış tehlikeler kadar canlarımızı sıkıyor. Bazı ev sahiplerinin ortak alanlara tahtadan baraka yapması ya da kendilerine özel araç park yeri yapmaları da sıklıkla görülen örneklerdendir. Peki, bu mümkün mü? Ev sahiplerinin ortak alanları istekleri gibi kullanabilirler mi? Ortak alanları işgal eden komşuya dava açılabilir mi?

Ortak Alanı İşgal Eden Komşu – Dava Edilebilir

Posta gazetesi yazarlarından Tamer Heper’e yukarıda bahsedilen sıkıntılarla alakalı okuyucuları tarafından sorular yöneltildi.  Tamer Heper’e göre ortak alanları işgal eden komşuya dava açılabilir fakat yönetim planında tek taraflı kullanılan alanın ortak alan olduğunu ispatlamak kaydıyla açılabilir. Bir başka değişle ev sahiplerinin yönetim planında bahsedilen alanın kendisine tahsis edilmesi kaydıyla kullanabilir.

 İşte Tamer Heper’e yöneltilen o soru;

Daire sahibi olduğumuz binada kat mülkiyeti var ama yönetim planı yok. Bazı daire sahipleri bahçede tahtadan baraka yapmış, otopark olarak kullanıyor. Buna itiraz ettiğimizde ise yönetim planı ile kendilerine tahsis edildiğini ileri sürüyorlar. Bu mümkün mü? Binanın kat irtifakı 1979 tarihinde kurulmuş. O tarihte müteahhit ile arsa sahipleri arasında yapılan sözleşmeye bağlı yönetim planı bulunsa bile geçerli midir? Zira noter kapanmış, müteahhit ölmüş. Bundaki kayıtlar bizi bağlayacak mıdır?

Tamer Heper ise bu soruya karşılık verdiği cevapta şunları söylüyor;

“Bahçede otopark (garaj) olarak kullanılan bir bina var ve buraya aracını park eden kimse bu yerin yönetim planı ile kendilerine bırakıldığını söylüyor. AMA… Ortak alanın kullanılmasının bir bağımsız bölüme tahsisi yönetim planı ile mümkündür ama bunun için yönetim planının elde olması ve bu tahsisin orada görülmesi lazım.

Elde yönetim planı yok ama ortak alanı kullanan yönetim planı ile kendisine bu hakkın verildiği iddiasında ise bunu belgelemek zorunda. Bugün bu yerin kendilerine tahsis olunduğunu belgeleyemiyor ise (ki belgeleyemiyor) bu halde ortak alana tecavüz nedeni ile tecavüzün önlenmesi talepli bir dava açarak bu garajın kaldırılmasını talep mümkündür.”

Kanun Teklifi Geldi – Rayiç Bedelleri Düşecek

Image

Leave a Reply