Site logo
  • Home
  • Gündem
  • E-Ticaretteki Büyüme Lojistik Depo Talebinde Artışa Neden Oldu!

E-Ticaretteki Büyüme Lojistik Depo Talebinde Artışa Neden Oldu!

e-ticaretteki-buyume-lojistik-depo-talebinde-artisa-neden-oldu

E-Ticaretteki Büyüme Lojistik Depo Talebinde Artışa Neden Oldu. Pandemi nedeniyle 2020’den itibaren hızla büyüyen e-ticaret pazarı, 2021 yılında da lojistik depo ihtiyacını artırmaya devam ediyor. 2010 yılından bu yana gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren Broker Birgül Sarsın Dokuzcan, özellikle şehir içindeki depo alanlarına artan ilgiye dikkat çekiyor.

Lojistik depo kiralama talebi, pandeminin getirdiği alışveriş alışkanlıklarındaki değişim, e-ticaret, perakende ve hızlı tüketim ürünlerinin tüketiciye daha hızlı ulaştırılması gerekliliği ile artmıştır. Bu sektörlerde faaliyet gösteren firmaların lojistik depo talepleri sürekli olarak artmaktadır. Ancak inşaat sektöründeki yavaşlama, taleplerin kira fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır. Yüksek taleple birlikte kira fiyatları üzerindeki artışın yılın son çeyreğinde de devam etmesi beklenmektedir.

E-Ticaretteki Büyüme Lojistik Depo Talebinde Artışa Neden Oldu!

Şehir içi lojistik, 2021’in ilk yarısında e-ticaret alışkanlıklarındaki değişimle birlikte pazar payını genişletmeye devam etmiştir. Evlere servis hizmeti sunan firmalar, müşterilere hızlı servis taahhüdü verdiği için şehir içinde depo sayılarını artırarak dağıtım bölgelerini genişletmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda şehir içi lojistiği desteklemek için büyük lojistik alanlara olan ihtiyaç artmıştır.

Türkiye’nin her bölgesinde, bu yeni duruma bağlı olarak ihtiyaçlar şekillenmiştir. Şehir içi lojistik pazarında İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli gibi büyük iller önceliklidir. Ancak Diyarbakır, Balıkesir, Erzincan, Elazığ, Hatay gibi pek çok diğer il de etkilenmiştir. Sanayi bölgeleri açısından, Marmara bölgesi, Doğu Marmara, Trakya ve Çanakkale bölgelerinde lojistik depo taleplerinde önemli bir artış gözlemlenmektedir. Yeni sanayi bölgelerinin açılması, depo ve antrepo taleplerini daha da artırabilir. Özellikle 2021’nin ikinci çeyreğinde Marmara bölgesinde yaklaşık 183.000 metrekarelik kiralama hacmi kaydedilmiştir.

Photo by Marcin Jozwiak on Unsplash

Kira bedellerindeki artış, bölgedeki talep artışıyla yakından ilişkilidir. Şehir içi lojistikte talep edilen büyüklükler genellikle 100 metrekare ile 1.000 metrekare arasında değişmektedir. Büyük depo talepleri ise genellikle 5.000 metrekare ile 20.000 metrekare arasında değişmektedir. Buna bağlı olarak, şehir içi lojistikte metrekare başına kira bedelleri bölgelere göre farklılık göstermektedir. İstanbul’da kira bedelleri ortalama olarak 37 TL/metrekare civarındadır. Büyük depo alanlarında organize sanayi bölgeleri olarak kabul edilen bölgelerde metrekare başına kira bedelleri ortalama olarak. 45 TL/metrekare seviyesindedir. 2021 yılında Türkiye genelinde, diğer yıllara kıyasla belirgin bir artış olduğu gözlemlenmektedir. Eylül 2021 itibariyle İstanbul’daki fiyat artışı %19,25 seviyelerindedir. Türkiye genelinde ise geçtiğimiz yıla göre fiyat artışı %22 civarındadır.

Image

Leave a Reply