Site logo
  • Home
  • Ekonomi
  • Taşınmaz Değerleme Sistemi ile Tek Fiyat Dönemi

Taşınmaz Değerleme Sistemi ile Tek Fiyat Dönemi

tasinmaz-degerleme-sistemi

Taşınmaz Değerleme Sistemi ile Tek Fiyat Dönemi – Emlak sektöründe birbirine eşdeğer yapılar oluşturan birçok gayrimenkul birbirinden farklı fiyatları ortaya çıkarabiliyor. Bu nedenle de yaşanacak bu fiyat farklılıklarını ortadan kaldırmak açısından taşınmaz değerleme sistemi şeklinde adlandırılacak bir sistem kullanılacak. Bu sistem temel olarak tek fiyat sistemi getirmek açısından sektörde gerçek fiyatların belirlenmesini sağlayacak. 

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de vergi kaçağının en yüksek noktalara ulaştığı gayrimenkul sektöründe, hükümet tarafından bu noktada bir adım atıldı. Bu kapsamda yeni sistem ekonomi programı içerisine de alınarak, TDS şeklinde adlandırıldı. Bu sayede gayrimenkul vergilendirme sistemi tamamen değiştirilecek. 

TDS Öncesi Sistem

Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde halen kullanıldığı üzere emlak vergi değeri ile beyan edilen değer arasında gerçek bir uçurum bulunuyor. Bu kapsamda taşınmaz değerleme sistemi sayesinde belirli fiyat ortalamaları ortaya çıkarılacak ve gayrimenkul bu gerçek değer üzerinden tapuya aktarılarak işlem gerçekleştirilecek. 

Eski sistemde emlak değeri ile gerçek değeri arasında yaşanan uçurum, alıcı ve satıcının daha düşük tapu harcı ödemesine imkan sağlıyordu. Aslında bu avantajlı ve karlı bir yatırım yapmak için gerekli görülse de Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar sonucu büyük cezalar ile karşılaşılabiliyor. Çünkü bu durum araştırmalar sonucunda bazen tespit edilebiliyor. 

Taşınmaz Değerleme Sistemi İle Neler Geliyor?

Yeni ekonomik program içerisinde dahil edilen sistem sayesinde gayrimenkuller için envanter çıkarılacak. Bu sayede tapu işlemlerinde gerçek değer ile emlak vergi değeri arasındaki fark ortadan kalkacak. Yani tapu işlemlerinde talep edilen tapu harcı değerleri tam olarak doğru noktaya ulaşacak ve alıcı ya da satıcı daha sonradan yüksek cezalar ile karşılaşmayacak. 

Ancak taşınmaz değerleme sistemi uygulamasının gerçekleştirilmesi ile birlikte gayrimenkul değerleri gerçek seviyelerine yükseldikten sonra emlak vergi seviyeleri de yükselmiş olacak. Bu noktada beklenen şekilde emlak vergi oranlarında da bir düzenleme gerçekleştirilmesi gerekecek.

Yeni sistem ile birlikte örnek olarak tapuda 200 bin TL değer gösterilmiş ancak 500 bin TL ile satışı gerçekleştirilmiş bir konut ele alınabilir. Bu gayrimenkulde tapu değerine göre 1000’de 2 vergi oranı ile 400 TL emlak vergisi çıkmaktadır. Tapu harcı ise binde 20 olarak hesaplandığında 5000 TL çıkmaktadır.

Yeni düzenleme ile birlikte gerçek satış değeri üzerinden emlak vergisi yine binde 2 olarak 1000 TL gibi bir rakama yükselecek ve tapu harcı yine binde 20 oran ile 10.000 TL gibi bir rakama yükselecek.

Image

Leave a Reply